E-coaching: zelfontwikkeling vanuit je luie stoel!

E-coaching: zelfontwikkeling vanuit je luie stoel!

In je luie stoel zitten, of in bed hangen en toch effectief werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Inderdaad ook dat kan in deze moderne tijd! In vaktermen wordt dit e-coaching of online coachen genoemd. Ik geef toe… Ik was wat sceptisch hierover, maar tegelijkertijd ook wel erg nieuwsgierig naar de (on)mogelijkheden hiervan. Nieuwsgierig, omdat deze methode lijnrecht lijkt te staan op lichaamsgerichte coaching, waarin je de relatie leert leggen tussen enerzijds de wijsheid van jouw lichaamstaal- en lichaamshouding, en anderzijds met je levens- en werkhouding. En die methode alleen al is bijzonder effectief kan ik je uit ervaring zeggen. Er gaat geen week voorbij of ik verbaas me erover hoe snel lichaamswijsheid mijn cliënten kan helpen naar oplossingen te komen.

Waarom dan toch e-coaching?

Voordat ik die vraag beantwoord, is het goed te weten dat e-coaching, simpel gezegd, het coachen via de digitale weg is met behulp van elektronische middelen. Het wordt ook wel online coachen genoemd. Bekende coachvormen daarin zijn Skype, telefoon, chat, sms of mail. Zelf ben ik mij gaan verdiepen in online coachen via e-mail. Waarom? Omdat ik ervaren heb dat cliënten al schrijvend de rust hebben om na te denken en te reflecteren op hun ervaringen in leven en werk. Wanneer je gebruik maakt van de kracht van het schrijven, kun je door die bewustwording jouw welbevinden veel sneller vergroten.

Welke voordelen heeft e-coaching via mail nog meer?

Naast het reflecterend schrijven, is het ook niet nodig voor jou en je coach om tegelijkertijd aanwezig te zijn, terwijl je wel via mail, frequent en intensief contact hebt met elkaar. Afstand speelt geen rol bij online coachen, ook al zit je aan de andere kant van de wereld. De frequentie in het e-mailcontact houdt je scherp in het coachtraject en bevordert het nemen van kleine stappen vooruit. Hierdoor ga je sneller duurzame successen boeken en kun je volstaan met het kiezen van een kortdurend coach-traject. Uiteraard ben je daarmee goedkoper uit dan met een langlopend programma en spaar je bovendien reistijd en reiskosten uit.

Heeft e-coaching ook nadelen?

Jazeker, want de hele non-verbale communicatie valt weg! Je lichaamshouding, lichaamstaal, gelaatstrekken, de toon van je stem om maar een paar onderdelen te noemen. Precies het gedeelte waarin ik mensen effectief kan begeleiden. Met non-verbale communicatie via mail kun je niet zoveel… Althans zo lijkt het en dat was ook wat mij nieuwsgierig maakte naar de (on)mogelijkheden van online coachen. En wat blijkt… Deze non-verbale communicatie is heel goed met het formuleren van taal en het gebruik van bijvoorbeeld leestekens en emoticons op te lossen. Weliswaar op een andere manier, maar toch! Het kan zelfs wanneer je elkaar nog nooit gezien hebt! Sterker nog, die anonimiteit blijkt ook nog eens een voordeel te zijn, omdat mensen zich sneller kwetsbaarder durven opstellen. Je snapt het, ik was toch enigszins verbluft.

Het beste van twee werelden

Zelf ben ik niet iemand die vanuit het niets met innovatieve ideeën komt. Echter waarin wisky-in-glasik wel handig ben, is methoden en technieken te combineren tot iets anders moois. ‘Best of both worlds’, zoals de Engelsen zeggen. Vandaar dat ik mijn cliënten vanaf december 2016 blended coachprogramma’s ga aanbieden. Nee… geen live gesprekken met een glas wisky, (helaas zullen sommige zeggen) maar vijf tot zeven face2face-gesprekken met één of twee keer mailcontact per week in de tussenliggende periode waarin we elkaar niet zien.

Door het opvoeren van de frequentie in contactmomenten geef ik cliënten de gelegenheid nog scherper en actiever te blijven in hun ontwikkelproces. En ja… Ook vanuit die luie stoel in je huiskamer.

I love my job!!!

Marianne volgde najaar 2016 met succes de verdiepingstraining E-coaching bij Vista Nova, School voor Loopbaan & Leiderschap in Utrecht.