Liever verwachtingen dan goede voornemens!

Liever verwachtingen dan goede voornemens!

Vol verwachting starten we een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. Ben je al begonnen met goede voornemens? En wil je je kans op succes vergroten? Dan raad ik je aan deze om te zetten naar verwachtingen. In dit blog leg ik je uit waarom dat beter werkt.

Het mankement van goede voornemens

Waarom goede voornemens minder krachtig zijn, herkennen we allemaal wel. Het zijn voornemens die we weliswaar graag lijken te willen, maar waar we vooral op onze wilskracht moeten leunen om ze vol te kunnen houden. Het lijkt wel alsof goede voornemens gaandeweg een soort ‘moeten’ worden. Bovendien werkt wilskracht minder goed wanneer we onze intrinsieke motivatie gaan verliezen. De vele gestrande diëten en onbenutte sportschoolabonnementen zijn daar een goed voorbeeld van. En ook in mijn vakgebied van human resources en loopbaanontwikkeling blijken goede voornemens niet krachtig genoeg te zijn om zaken gaandeweg voor elkaar te krijgen. Maar hoe dan wel? Dat demonstreer ik graag aan de hand van een voorbeeld uit mijn eigen praktijk.

Van verwachtingen naar werkelijkheid in één week

Ruim vier jaar geleden moest ik, noodgedwongen door een brand, op zoek naar andere werkruimte. Gezien mijn agenda had ik mezelf daarvoor een week de tijd gegeven. Vanuit privé hadden we nog twee fauteuils die ik kon gebruiken, maar die wel opnieuw bekleed moesten worden. Uiteraard ook binnen 5 werkdagen. Dit leek een onmogelijke opgave, maar mijn verwachtingen waren erop gericht dat het zou lukken. Via een oproep van mij op Twitter wees een netwerkcontact mij op het bedrijfsverzamelgebouw KCN Business Center aan de A2 die IJsselstein van Nieuwegein scheidt. Dat bleek al direct een gouden tip te zijn! Het klikte onwijs goed met toenmalige centrummanager Anita en binnen een week zat ik in mijn eigen gemeubileerde ruimte. Jazeker! Want via Google kwam ik uit bij Rafiek van Master Design in Beusichem die de Charly’s (inderdaad  ook deze stoelen hebben een naam) binnen een week opnieuw kon stofferen voor een mooie prijs en dat ook nog eens in de kleuren van mijn huisstijl!

Waarom nu dit verhaal en wat kun jij ermee?

De kracht en flow die ik toen voelde was veel meer dan wilskracht en goede voornemens. Het waren vooral de verwachtingen die ik had, dat het ging lukken. Geen greintje twijfel! Mijn verwachtingen waren een krachtige combinatie van ‘wensen’ en er ‘vol in geloven’. Ik kon mij al verheugen op het eindresultaat nog voordat het werkelijkheid was geworden. Al mijn acties waren hierop gericht en wat bleek… De zaken die ik nodig had, kwamen al heel snel op mijn pad. Elke stap verder in dit proces gaf me veel lol, waardoor ik zelfs de tijdsdruk niet meer in mijn nek voelde hijgen.

En wat ik kan, kan jij ook! Het werkt op vele terreinen. Professionalisering van jezelf en je organisatie, of wanneer je op zoek bent naar ander werk. Maar ook werkt het als je jezelf als ondernemer meer in de markt wilt zetten. Het gaat je zelfs helpen beter om te gaan met een burn-out of bore-out. Liever meer het stuur in handen hebben van je leven en werk? Ook dan kan het! Deze drie tips heb ik toegepast om van verwachtingen naar werkelijkheid te komen:

1. Manage je verwachtingen

Bij ‘iets verwachten’ ligt natuurlijk ook teleurstelling op de loer, wanneer de verwachting niet uitkomt. Punt is gelukkig dat jij eigenaar bent van jouw verwachting en dus ook van jouw teleurstelling. Dat maakt ook dat jij bepaalt hoe je met jouw teleurstelling omgaat. Denk maar eens aan verwachtingen uit het verleden die ontspoorden… Bleef je ‘off track’ of koos je ervoor weer terug in het spoor te komen? Het helpt mij mijzelf te feliciteren met de teleurstelling en deze te zien als een signaal dat dit niet de trein was die ik wilde halen. Ofwel laat de verwachting voor je werken, inclusief eventuele teleurstellingen, want ook die geven je informatie over hoe je verder wilt.

2. Wat je denkt, doet ertoe

Voor mij bestaat ‘verwachtingen’ uit twee onderdelen: (1) wensen en (2) ergens vol in geloven. Een wens is iets wat je graag wilt, maar wat zich nog niet heeft gemanifesteerd. Ergens vol in geloven start met gedachten die je hebt. Gedachten die zo sterk zijn dat ze overtuigingen worden die je bij wijze van spreken in elke vezel van je lijf gaat voelen. Dat ga je uitstralen op je omgeving. En wat je uitstraalt, ga je ook ontvangen… Wat je denkt, is dus belangrijk om je slagingskans op realisatie van verwachtingen te vergroten.

3. Actief en relaxt zijn

In mijn beschreven voorbeeld was ik actief bezig mijn verwachtingen te realiseren. Ik zette van alles in gang en… Tegelijkertijd was ik ook relaxt, omdat ik prioriteiten kon stellen in wat werkelijk belangrijk was. Ik kon makkelijk loslaten van wat even niet werkte of paste, juist omdat mijn verwachtingen mij richting gaven in wat ik wilde bereiken. Ondertussen kon ik genieten van de reis naar mijn bestemming toe.

Ik wens je een verwachtingsvol en b(l)oeiend nieuwjaar toe waarin je jouw bestemming in flow gaat bereiken.

Marianne Elken