Navigeren naar een gelukkige loopbaan? Focus hierop…

Navigeren naar een gelukkige loopbaan? Focus hierop…

Tegen stuurloze loopbaankandidaten met een sterke gerichtheid op ratio, zeg ik weleens gekscherend ‘het gevoel is de leider en ratio, de knecht’. Als je van de knecht een leider gaat maken, is de kans groot dat je niet gaat bereiken wat JIJ wilt. Dan vaar je zogezegd in cirkels, al naar gelang de wind staat. Van effectief navigeren op waar je graag naar toe wilt, is dan geen sprake.

Laatst zei een slimmerd: “oké, dus dan ga ik meer op mijn gevoel doen en minder met mijn ratio.” Nou, niet helemaal, was mijn reactie. Als je wilt navigeren naar een gelukkige loopbaan, heb je wel degelijk je brein nodig om hieraan richting te kunnen geven. Ik zie het meer als een samenspel van vier niveaus die je gaat managen: mentaal, fysiek, gevoel en energie. Wanneer deze vier delen samenkomen in één brandpunt, heb je een ultieme krachtbron waarmee je van wens naar werkelijkheid komt.

Plato was zo gek nog niet

Plato gebruikte al de metafoor van de koets die hij als symbool zag voor ons lichaam. De koets wordt voortgetrokken door paarden (emotie/energie).  In opdracht van de passagier (de ziel) in de koets, ment de koetsier (verstand) de paarden de juiste richting in. De ziel bepaalt dus wat het doel is van de reis en welke wegen gevolgd zullen worden. De koetsier (het verstand) zal de paarden (emotie/energie) goed in toom moeten houden om niet af te dwalen van de ingeslagen richting. Navigeren op gezond verstand dus.

Sta in dienst van wat jij werkelijk wilt

Anders gezegd, wanneer je jezelf verbindt aan wat je wezenlijk belangrijk vindt, wordt het makkelijker daar naar toe te navigeren. En ik zeg met opzet ‘wezenlijk’. Je wilt namelijk met je hele wezen richting geven aan wat JIJ wilt. Wat je te doen hebt, is je gedachten, gevoel, lichaam en energie volledig in dienst te laten staan van wat je werkelijk wilt. Dat geldt voor alles, dus ook voor een gelukkige loopbaan.

Beroemd willen worden

Enkele weken geleden had ik een interessant gesprek met een jong volwassene. Zij gaf aan een beroemd actrice te willen worden. Mooi om te zien, was haar overtuiging dat zij het helemaal in zich had om dit te kunnen bereiken. Echter haar lage energieniveau ondersteunde die overtuiging niet. Haar focus lag teveel op beroemd worden en het verlamde haar. Op mijn vraag wie bepaalt eigenlijk dat jij beroemd wordt, besefte ze opeens dat zij dat niet was. Inderdaad, en als je dan energie gaat stoppen in ‘beroemd worden’, is dat bij voorbaat al verloren energie, omdat die niet juist gericht is. Waar je dan wel invloed op hebt?

Slim beïnvloeden

Je hebt invloed op jouw gedachten. Sterker nog… Je bent de baas van jouw gedachten. Je vertelt ‘jouw koetsier’ wat je bestemming is en welke richting hij daarvoor op moet gaan. Ofwel, je gaat met jouw denkproces sturing geven aan jouw wil om ‘actrice te worden’. Met jouw fysieke niveau zorg je er bijvoorbeeld voor dat je vitaal bent en interessante netwerken opbouwt. Op emotioneel niveau weet je evenwichtig om te gaan met situaties in voor – en tegenspoed (denk aan audities). Via je energieniveau straal je plezier uit en creëer je kansen jezelf te ontwikkelen naar beste kunnen. Dat is nog eens focussen. De grap is bovendien dat jij je gaandeweg al happy voelt, nog voordat anderen bepalen dat je beroemd bent.

Lekker werken

Wat elk mens wil, is zich lekker voelen in zijn vel en in zijn omgeving. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Een Indiase yogi heb ik eens een interessante onderverdeling horen maken. Hij zei: ‘wanneer we ons lekker voelen in ons lichaam, dan noemen we dat gezondheid en genot. Ervaren we dit op mentaal niveau dan heet het vrede en vreugde. Op emotioneel niveau noemen we het liefde en compassie en als het om onze energiestromen gaat, spreken we van geluk en extase. Wat kunnen we als mens dan wel niet allemaal bereiken, wanneer we die vier delen in één brandpunt samen laten komen?

Wat helpt niet?

Niet weten wat je wilt, helpt in ieder geval niet. Zonder doel, kun je namelijk geen richting bepalen. Steeds in kringen lopen brengt je niet verder. Het is dus essentieel dat je weet wat je wilt bereiken. Hoe je dat doet, lees je hier. Wat ook niet bijdraagt, is je oren laten hangen naar wat mogelijk of onmogelijk is. Ook dat is namelijk verspilde energie, omdat dit helemaal niet onze zaak is. Het leven overkomt je en het leven maak je aan de hand van de situatie, de mogelijkheid die zich voordoet. Of iets wel of niet mogelijk is, bepalen wij op basis van onze ervaringen uit het verleden. En we weten inmiddels allang dat die geen garantie geven voor de toekomst.

Dus…

Het enige wat je te doen hebt, is zonder aarzeling, jezelf committeren aan wat je wezenlijk wilt bereiken in je loopbaan en daar naar toe te navigeren. Alleen dan is de kans groot dat je de richting opgaat die je het liefste wilt. Waar je de bestemming nog niet eens hoeft te bereiken om je al gelukkig te voelen met wat je doet.