Omdat je lichaam het al weet

Omdat je lichaam het al weet

Quote_LichaamsFluisterenNa de training mindfulness bedankte hij mij voor de praktisch bruikbare tips. Ik zag zijn aarzeling. Alsof hij nog meer wilde zeggen. Maar hij verliet het grasveld waarop we getraind hadden. Om na enkele passen weer op zijn schreden terug te keren. “Ik wil het toch aan jou, als deskundige, vragen”, zei hij.

“Je vertelde net namelijk dat we onze lichaamswijsheid kunnen gebruiken om te begrijpen wat nodig is om weer in balans te komen. Maar hoe werkt dat dan? Ik heb namelijk al jaren last van mijn rug. Ik ben onder medische behandeling en heb therapie, ik beweeg en pak ook mijn rust, maar de pijn is gebleven.” “Dus je wilt erachter komen welke wijsheid jouw lichaam je daarin zou kunnen vertellen?” vraag ik hem. Hij knikt bevestigend.

Ik vraag hem met zijn hand aan te wijzen waar hij de pijn ervaart. Hij wijst naar zijn onderrug en met zijn toestemming leg ik mijn hand erop. Ik stel mijn vraag die al vaker de nodige perspectiefverschuiving heeft gegeven. Een vraag die ik in mijn opleiding tot coach en trainer in Body&MindLanguage al fascinerend vond …

“Als ik deze plek zou vragen, ‘wat heb jij nodig?’, wat zou deze plek dan zeggen?” De twintiger kijkt mij vertwijfeld aan, alsof ik gek geworden ben en reageert met “ja, hoe weet ik dat nou? … Ik denk rust” … Waarop ik kalm  aangeef: “dat is fijn dat jij antwoord geeft, maar met alle respect, ik vroeg het niet aan jou, maar aan die plek.” Mijn hand ligt nog steeds op zijn onderrug. Ik druk er licht op en begin opnieuw: “dus nog een keer: als ik deze plek zou vragen, wat heb jij nodig om de pijn op te laten houden, wat zou deze plek dan zeggen?” En wat dan gebeurt, is ook nu weer zó wonderlijk …

De twintiger draait zijn hoofd naar mij toe en zegt op lage, vaste toon ‘stabiliteit’ en slaat in spreekwoordelijke zin stijl achterover van het antwoord. “Waarom zeg ik dit woord? Ik gebruik dat woord nooit? Hoezo stabiliteit?” zegt hij daarna vertwijfeld en kijkt me aan alsof ik ergens een kristallen bol en een bezem heb verstopt. Ik leg hem uit dat de onderrug kan staan voor uitputting op fysiek, emotioneel en/of financieel gebied. “Je zou jezelf de vraag kunnen stellen op welke aspecten jij in jouw leven graag stabieler wilt zijn: relationeel, emotioneel, financieel of in je werk, om maar een paar gebieden te noemen,” vulde ik aan.

En toen gebeurde het. Die blik van begrip, van indaling, van een aarzelend AHA. Hij knikt langzaam met open mond van verbazing over zoveel eigen wijsheid. Ik sluit af met te zeggen, dat hij mij niets hierover hoeft te vertellen. Dat hij zich vooral uitgenodigd mag voelen om naast zijn medische circuit, de gewenste stabiliteit op dat andere vlak te creëren. Mogelijk dat de pijn dan ook zal verdwijnen.

juli 2016

Marianne Elken