Stress-management op het werk? Onzin!

Stress-management op het werk? Onzin!

Jazeker, je leest het goed… De onzin van stress-management op het werk. Waarom zou je namelijk iets willen managen wat je niet wilt hebben? Dat is toch raar? Als ik dat tegen mijn opdrachtgevers zeg, kijken de meeste mij stomverbaasd aan en denken dat ik een grap maak. Oké, ik zeg het dan wel grappig, maar ik bedoel het bloedserieus.

Stress is geen lichaamsdeel!

Inmiddels zijn we in Werkend NL zo gewend geraakt aan stress, dat we automatisch vinden dat er stress-management ingezet moet worden. Het lijkt wel alsof stress een lichaamsdeel van ons is geworden en dat we ermee moeten leren leven. En dat is echt onzin! Werk is niet stressvol. Ja heus!  En dat zeg ik… Die ooit een burnout heeft gehad. Hoe eenvoudig legde ik aanvankelijk de schuld van mijn burnout bij de werksituatie en bij mijn werkgever. Maar het ligt niet aan de omstandigheden. Het heeft dus ook geen zin om stress-management op te tuigen. Echter… Er mag wel iets anders gemanaged worden.

Gebruikershandleiding

Zelf heb ik ervaren dat er in stress-situaties iets heel anders aan de hand is. De situatie is niet stressvol, maar de (negatieve) gedachten die je erover hebt, maken dat je stress voelt. Je hebt geen grip meer. Je gedachten gaan er met jou vandoor en voor je het weet voel je ook lichamelijke stress. Maar… er is een oplossing! Als mens zijn wij een wezen met, over het algemeen, een intelligentie van de hoogste evolutionaire orde. Je zou ons brein en lijf kunnen zien als het meest verfijnde gadget van onze aardbol. Een gadget dat een gebruikershandleiding heeft. Heb jij de jouwe wel eens gelezen?

Je eigen Maestro zijn

Succesvol gebruik van ons ‘gadget’, van onze intelligentie, gaat alleen plaatsvinden wanneer wij onszelf begrijpen. We zijn dan in staat onze gedachten, emoties en fysieke welzijn beter aan te sturen. Als een maestro die het orkest dirigeert. Natuurlijk spelen externe omstandigheden een rol, maar ook die zijn afhankelijk van hoe je er zelf mee omgaat, op mentaal, fysiek en emotioneel niveau. Stress en werkdruk zijn mij juist overkomen, omdat ik niet geleerd had hoe ik mijn systeem de juiste instructies moest geven. Externe omstandigheden kun je pas beïnvloeden wanneer je kennis hebt over wie je bent en in tweede instantie in wat je doet. In die volgorde en niet andersom! Eerst focussen op doen, zonder te weten hoe je handleiding werkt, zet namelijk de poort open naar werkdruk en stress.

Inner engineering

Daarom houd ik bij mijn opdrachtgevers altijd een pleidooi om te focussen op de ‘inner engineering’ van mensen. Het is namelijk veel effectiever om het innerlijke ‘bouwwerk’ van managers en medewerkers in balans te brengen. Als die fundering stevig is, kun je er zelfs torens op bouwen. Dan is er spreekwoordelijk geen hoogte, te hoog en heeft men vleugels om te vliegen. Met inner engineering weten mensen zichzelf te managen. Dan is men in staat rust en balans te creëren, ook in stressvolle of drukke omstandigheden.

Marianne Elken | hr business partner & loopbaanprofessional

Check ook ons programma Je Stress De Baas. Liever weten hoe je anders met weerstand kunt omgaan?