Welke steenhouwer zit in jou? En wil je die dan ook?

Welke steenhouwer zit in jou? En wil je die dan ook?

Een steenhouwer? In mij? Dat ligt lekker zwaar op de maag. Haha ja, sommige steenhouwers misschien meer dan andere, maar het gaat vooral om hun werkbeleving. Ken je de parabel van deze harde werkers? Ik moest daar laatst namelijk weer aan denken toen ik op één dag drie loopbaankandidaten sprak met elk een andere beleving van hun werk. De parabel gaat als volgt (mijn verkorte versie dan hè?)

Parabel van de steenhouwers

Een wandelaar passeert een steengroeve en ziet drie steenhouwers zwoegend aan het werk. Hij vraagt aan de eerste steenhouwer ‘wat bent u aan het doen?’ waarop de ander zegt ‘ziet u dat niet? Ik ben stenen aan het hakken, wat zwaar en vreselijk werk is.  Maar ja, je moet wat.’ De wandelaar loopt door en stelt dezelfde vraag aan de tweede steenhouwer, waarop deze zegt ‘ik hak stenen omdat ik nu eenmaal de kost moet verdienen voor mijn vrouw en kinderen.’ De wandelaar loopt weer door en vraagt aan de derde steenhouwer ‘wat bent u aan het doen?’ Waarop hij zegt: ‘ik hak stenen omdat ik mee bouw aan die kathedraal daar.’

Loopbaankandidaat en steenhouwer?

Wat  hebben die steenhouwers nou met mijn cliënten te maken? Dat was nu juist zo wonderlijk. Aan het eind van mijn werkdag had ik stomtoevallig drie cliënten gesproken, die ieder een steenhouwers werkbeleving hadden. Cliënt 1, die met een flinke bore-out weinig energie uitstraalt, doet al 4 jaar repeterend werk dat zwaar onder haar niveau ligt. ‘Maar ja’, zo zei zij, ‘ik heb geen hbo-diploma en je moet toch wat…’ Cliënt 2 werkt alweer 23 jaar bij dezelfde werkgever, echter zonder bezieling. Dat doet hij enerzijds vanuit plichtsbesef en loyaliteit naar anderen (privé en werk), anderzijds weet hij niet wat het anders moet worden. En cliënt 3 baalt van zijn ontslag in de laatste bezuinigingsronde. Niet alleen, omdat hij het bedrijf heeft helpen opbouwen, maar ook omdat hij er zich helemaal thuis en nuttig voelde.

Herken je jouw steenhouwer?

Welke steenhouwer zit er in jou? Of herken je zelfs meerdere steenhouwers? Wat de parabel ons vertelt, is hoe nuttiger wij onze bijdrage aan het leven ervaren, hoe prettiger wij ons voelen in ons werk. Als we erin zitten zoals de eerste steenhouwer, dan vind je je werk weinig zinvol. Je begrijpt zelfs nauwelijks waarom je dit werk überhaupt doet. De tweede steenhouwer weet wel waarom hij werkt, nl. vooral om zijn gezin te onderhouden. Hij doet zijn plicht in ruil voor salaris, zodat hij een redelijk comfortabel leven kan leiden. De derde steenhouwer ziet zijn bijdrage in een breder perspectief. Hij vindt het prachtig om stenen te hakken voor de kathedraal waaraan hij mee mag bouwen. Hij voelt zich niet alleen onderdeel van het geheel, maar draagt bij aan iets waar andere mensen plezier van gaan hebben.

Drie basis-ingrediënten voor werkgeluk

We weten dat autonomie, authenticiteit en verbinding de belangrijkste ingrediënten zijn om levens- en werkgeluk te ervaren. Autonomie geeft je een gevoel van vrijheid in sturen, dat je zeggenschap hebt over wat je wel of niet doet of wilt. Authenticiteit maakt dat je als mens in je werk kunt staan met al je kwaliteiten en talent in plaats van alleen maar die functionaris te zijn. Ten slotte wil je, als sociaal dier, met anderen in verbinding staan. Daar zit ook onze gezamenlijke kracht; de som is meer dan de gelijke delen afzonderlijk.

WIIFM-formule

Werkgeluk wordt dus bepaald door een nuttige bijdrage te leveren aan anderen, vanuit zelfsturing, motivatie en waar je goed in bent. Mensen die met een What’s-In-It-For-Me-formule kijken naar het leven, zijn vooral bezig met hun eigen hachje. Bij alles wat op hun pad komt, zullen zij willen weten ‘wat heb ik eraan?’. Zij zullen over het algemeen ook weinig bereid zijn een stap harder te lopen voor anderen, wanneer daar niets tegenover staat. Je ziet ook dat zij continue op hun hoede moeten zijn, want stel je voor dat ze teveel gaan inleveren. Een werknemer die dan toch een taak of klus opgedragen krijgt, gaat die met veel tegenzin, gemopper of schoorvoetende stappen uitvoeren, omdat ze menen geen andere keuze te hebben.

Kies je steenhouwer!

Wil je gelukkiger zijn in je werk, kies dan voor jouw steenhouwer. Sta eens stil bij je eigen werkbeleving. Soms geeft een andere invalshoek van kijken naar je werk al lucht. Rek je grens op en onderzoek bijvoorbeeld eens hoeveel plezier jouw klanten hebben van het werk dat jij doet. Welke bijdrage lever jij aan het grote geheel? Waar bouw jij aan mee? Een voorbeeld uit de praktijk…

Een oud-cliënt van mij kwam er bijvoorbeeld achter dat hij met het regelen van online marketing, zijn klanten kon helpen zichzelf op authentieke wijze te profileren. Daarvoor zag hij het alleen nog maar als gedoe om websites te maken voor geld. Door die werkbeleving nader onder de loep te nemen, kwam hij erachter dat hij wel plezier had in het maken van online-marketingconcepten, maar dat hij de technische en organisatorische kant ervan maar gedoe vond. In het werk kon toen geregeld worden dat andere werknemers dit voor hun rekening namen en hij zijn handen vrij kreeg op het conceptuele vlak. En raad eens?… Hierdoor wist hij ook nog eens meer klanten aan zich te binden, met ook meer omzet voor zijn bedrijf.

Het heeft dus zin om periodiek je werkbeleving tegen het licht te houden. Gun jezelf meer werkgeluk en kies je eigen steenhouwer!

Lees ook