‘Dat nog zoveel oud zeer naar boven komt, had ik niet verwacht…’

‘Dat nog zoveel oud zeer naar boven komt, had ik niet verwacht…’

Oud zeer… Elke keer weer lees ik de verbazing van de gezichten van mijn coachees. En hoor ik regelmatig “Ik dacht dat ik dit allang verwerkt had…” of “Jeetje, nooit geweten dat dit nog speelde…”. Vorige week hoorde ik deze uitspraak van een (opgeluchte) kandidaat: “Ik wist niet dat loopbaancoaching zo diep kon gaan…”.

Beschadigd fundament

Inderdaad zo diep kan het gaan. Het hoeft niet, maar het kan. Vooral wanneer je levens- en werkervaringen hebt opgedaan die je niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Het ‘oud zeer’ heeft als het ware aan je fundament lopen knagen of er zelfs kraters ingeslagen. Als je gaat bouwen op een beschadigd fundament, zal het geen stevigheid kunnen bieden, hoe mooi en interessant dat gebouw ook is. Het zal niet lang duren voordat het instort. Zonde toch?

Zinvol bouwen

Voor loopbaanontwikkeling geldt in feite hetzelfde. Je wilt verlost zijn van oud zeer om zinvol verder te kunnen bouwen aan de volgende stap in je carrière. In dat proces leg je een stevig fundament door het opruimen van belemmeringen uit het verleden. Denk aan pestverleden, ontslag, verlies van geliefden, onvoldoende zelfwaardering of erkenning, gebrek aan zelfvertrouwen, het gevoel een loser te zijn, om er maar een paar te noemen. Wanneer je de emoties die hiermee gemoeid zijn aanpakt en definitief opruimt, zorg je voor herstel van je fundament. In het proces van loopbaanontwikkeling kun je in alle veiligheid oefenen met nieuw, ander gedrag dat jou gaat helpen naar werk te komen dat je het liefste doet.

Soms moet je veranderen om jezelf te zijn

Met het opruimen van het oud zeer, kun je erachter komen dat je in je overtuigingen, houding, communicatie en gedrag volgens een bepaald patroon bent gaan leven. Een patroon dat je weliswaar geholpen heeft in de tijd dat het nodig was, maar waarin je jezelf ook (deels) bent kwijtgeraakt. Een patroon waarmee je ook onvoldoende aansluiting meer kon vinden met je omgeving. Het opruimen van oud zeer geeft je de kans te veranderen, zodat je weer jezelf kunt zijn. En dat is de allerbeste basis voor nieuw, zinvol werk.

Richting bepalen, zonder shortcuts

Nee… er zijn geen shortcuts als het gaat om oud zeer. Dat wil gezien, gehoord en opgelost worden. Eraan voorbij gaan, betekent behoud van een beschadigd fundament, waarop je niet kunt bouwen. Wil je werkelijk weer snel naar werk dat voldoening en plezier geeft? Focus dan in eerste instantie niet op hoe je dat gaat bereiken. Eerst komt namelijk de wat-vraag. Wat heb jij nodig om weer in vrijheid en blijheid de arbeidsmarkt op te rennen naar nieuw werk. De wat-vraag onderzoeken is namelijk vele malen interessanter omdat het de richting gaat bepalen naar werk, vanuit wie jij wezenlijk bent. Waarvoor jij in de wieg gelegd bent. Met die richting wordt het antwoord op de hoe-vraag een stuk makkelijker.

Oud zeer… Het kan diep gaan, maar het hoeft niet. Zo diep als jij wilt, zo diep als nodig is.

Meer blogs lezen?