• februari

    27

    2018
  • 3619
  • 0
Met speelse onbevangenheid makkelijker je doelen halen

Met speelse onbevangenheid makkelijker je doelen halen

Wat vind ik het toch fascinerend te zien hoe Olympische schaatsers hun doelen wel of niet halen. Het lijkt zoveel makkelijker te gaan, wanneer sporters met speelse onbevangenheid de race aangaan. Maar hoe bereik je die kracht van speelse onbevangenheid? Deze 7 tips helpen je verder.

Olympische Spelen

Normaal gesproken ligt het niet op mijn pad om uitgebreid televisie te kijken overdag. Deze keer was dat anders, omdat de griep vol toesloeg. En niet mis ook. Als een duf konijn lag ik ruim een week op de bank met een deken over me heen. De Olympische Spelen gaven mij de broodnodige afleiding. Ziek of niet, geboeid blijf ik door de wijze waarop coaches en topsporters hun sport beleven. Hoe zij het beste in elkaar naar boven weten te halen. Of juist niet, want ook dat is fascinerend.

Blijdschap en dankbaarheid

Met tranende ogen, ja ja ook van de griep… Maar nog meer van ontroering bij het zien van de blijdschap en dankbaarheid van de winnaars. De 2e gouden plak van deze Olympische Spelen voor Kjeld Nuis, naast de 1500, nu ook de 1000 meter erbij. Shorttrackster Suzanne Schulting die al zo dankbaar was dat ze überhaupt in de finale stond met de allerbeste selectie van de wereld. En die dan ook nog eens het eerste Nederlandse Olympische Goud op dat onderdeel naar zich toetrekt. Sven Kramer die drie keer op rij Olympisch goud wint op de 5000 meter. Maar die ook genoegen moet nemen met de zesde plaats op de hem zo gegunde 10 kilometer. Als een groot sportman neemt hij dit zure verlies en weet de winnaar Ted-Jan Bloemen te feliciteren.

Speelse onbevangenheid

Het voert te ver voor dit artikel om alle successen op te noemen. Maar mensen, wat kunnen we een hoop van onze topsporters leren als het gaat om doelen halen. Wat voor mij deze keer in het oog sprong, was hun speelse onbevangenheid. Niet alleen in het aangaan van de wedstrijden, maar ook in de wijze waarop de verschillende topsporters met elkaar omgingen. Er was een grote gunfactor naar elkaar toe om een medaille binnen te halen. Er waren woorden van aanmoediging voor wie deze keer de plak nog niet konden verzilveren.

Daar waar de speelse onbevangenheid er niet was, zag je dat het hard en moeizaam werken werd. Op camerabeelden leek Sven al minder onbevangen aan de 10 km te beginnen. Kai Verbij en Koen Verweij die niet wedstrijdfit genoeg waren. Zij moesten hun verwachtingsmanagement bijstellen om de teleurstelling niet van invloed te laten zijn op hun stemming. Als dat namelijk gebeurt, sta je vooral jezelf in de weg.

Jezelf in de weg staan

In mijn vakgebied van persoonlijke ontwikkeling, loopbaanbegeleiding en jobmarketing zie je dit ook terug. Wanneer kandidaten zich vastklampen aan de uitkomst, wordt het stressen over elk ding dat niet gaat zoals je het tevoren bedacht had. Denk maar aan de projectleider die in alle chaos snel resultaten moet boeken. Alles lijkt tegen te zitten. Of de banenzoeker die zich vastbijt in het krijgen van die droombaan. In dit soort situaties sta je, zonder speelse onbevangenheid, meestal jezelf in de weg. Je kunt het bijna letterlijk nemen. Zie jezelf staan op een weg die jij blokkeert om naar een goed resultaat te komen. Beter schep je ruimte voor andere, wellicht onverwachte manieren om je doel te bereiken. Ook dat hebben we op deze Olympische Spelen in Korea gezien bij het bizarre brons van de relay-ploeg dames in shorttrack. Het lijkt erop dat hoe meer je met speelse onbevangenheid in jouw proces kan staan, hoe makkelijker je jouw doelen bereikt. Bij voorspoed is het misschien makkelijker speels onbevangen te zijn, dan in situaties van tegenspoed. En toch, dit zijn de…

7 tips om met speelse onbevangenheid, je doelen te halen:

 

(1) Zet doelen en strategie in als leidraad

In onze ontwikkelprocessen hebben we, als het goed is, onze doelen en strategie in het vizier. Probleem is alleen dat we ze vaak te streng hanteren, waardoor we een soort harnas voor onszelf creëren. Zie je het beeld al voor je? Een ridder, strak in het harnas, vizier naar beneden?… Inderdaad die ziet alleen nog maar wat voor hem ligt. Liever gebruik je jouw doelen en strategie als een leidraad. Ze geven je richting, maar ook de mogelijkheid ervan af te wijken, indien een situatie dat vraagt. Denk aan de topsporter die een blessure oploopt en zijn doelen of strategie moet aanpassen. Of aan de loopbaankandidaat die steeds als tweede eindigt in sollicitatieprocedures. Ook hij/zij zal ruimte willen houden voor aanpassingen om de volgende keer eerste te worden.

(2) Gun jezelf het leerproces

Je weet dus waar je uit wilt komen en hoe je dat wilt doen. Wat je ook wilt weten is, waar je nu staat in dat proces. De kloof daar tussen is jouw leerproces. Jawel… een proces en dat heeft tijd nodig. Een mooi voorbeeld is misschien wel iemand die graag twintig kilo wil afvallen. Dat wil je echt niet in 1 dag hoor. Dat kan niet goed zijn voor je. Bovendien heb je te wennen aan een nieuwe manier van voeden, bewegen en/of rekening te houden met een hormoonhuishouding die beter bij jou past, dan voorheen. Gun jezelf het leerproces en weet dat je nu al op weg bent naar je doel toe. Je bent aan je reis begonnen.

(3) Manage je verwachtingen

Prestaties of situaties lopen niet altijd, zoals je ze had verwacht. Teleurstelling ligt dan op de loer. Die vervolgens gaat vreten aan je stemming. Je hebt zo hard gewerkt om je doelen te bereiken, maar het is je niet gelukt. Teleurstelling is menselijk en wil geuit worden. Niets mis mee. Maar kijk dan ook naar wat jouw hoogst haalbare resultaat kon zijn en manage daarin jouw verwachtingen. Je ziet dan een topsporter als Sjinkie Knegt blij zijn met die ene zilveren medaille. Er had meer ingezeten, maar niet op deze Olympische Spelen. Hij weet dat hij het beste heeft gegeven en weet ook dat hij sommige dingen voor een volgende keer nog beter kan doen. Hij behoudt zijn zelfvertrouwen en speelsheid in de sport.

(4) Zet hulpbronnen in

Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. De som is meer dan de gelijke delen afzonderlijk. Dit vond ik er echt uitspringen bij de Nederlandse schaatsers en hun coaches. Iedereen was betrokken. Gunde elkaar hun prestaties. Moedigde elkaar aan. Deelde de teleurstelling. Dat is de kracht van teams. Organiseer jouw eigen team wanneer je bezig bent jouw doelen te halen. Maak anderen deelgenoot ervan en vraag hun hulp. Steun ook je collega’s wanneer zij jouw hulp nodig hebben. En gaat het even wat minder, ook dan is gedeelde smart, halve smart. Wat je voor elkaar kunt betekenen, maakt ons gelukkiger en wijzer. Door elkaars vangnet te zijn, kunnen we speelser en onbevangener doorgaan met het halen van onze doelen. We voelen ons gedragen in ons streven.

(5) Geniet van wat al gelukt is

Mensen zijn soms veel te streng voor zichzelf. De focus ligt dan vaak op wat er (nog) niet is. Shorttrackster Suzanne Schulting vind ik een voorbeeld in hoe het ook kan. Een en al dankbaarheid, voor haar team die ze alle credits geeft. Dankbaar voor het feit dat ze al de finale had bereikt en zich onder de internationale toppers bevond. Maar het kan ook dichter bij huis. Loopbaankandidaat en secretaresse Christina, die een jaar uit het werkproces was, begon weer te solliciteren. Bij de eerste sollicitatie schopte zij het direct al tot de laatste twee kandidaten. De voorkeur ging nu nog naar de ander. Bij een tweede sollicitatie wordt zij na drie rondes de eerste kandidaat uit een pool van 200 gegadigden. Met slechts twee sollicitaties creëert zij binnen twee maanden nieuw, zinvol werk. Hoe? Door te genieten van wat al lukte. Door het einddoel als richting te zien en zich er niet aan vast te klampen.

(6) Maak ruimte voor verwondering

Ik hoor het Christina nog zeggen; ‘ik ga niet speed-daten voor een baan hoor. Dat zie ik niet zitten.’ Allerlei belemmerende overtuigingen komen naar voren, waarop ik eenvoudig zeg; ‘laat je verwonderen. Ga maar ervaren. Je hebt het nog nooit gedaan. Laat je verrassen in positieve, dan wel negatieve zin.’ En wat bleek? Na het speed-daten krijg ik een enthousiaste WhatsApp van haar met het bericht ‘het was zoooooo leuk!’ Kortom maak ruimte voor verwondering. Je doet een nieuwe ervaring op die je weer kunt meenemen in je ontwikkelproces.

7) Richt je op de reis, niet het doel

Doelen zijn er niet om je aan vast te klampen. Dat geeft alleen maar stress. Bij tip 1 zagen we al dat doelen richting geven aan waar je uit wilt komen. In ons werk en leven denken we controle te hebben op situaties, maar niets is minder waar. We hebben alleen maar controle op hoe wij met situaties omgaan. En die keuze is altijd aan onszelf. Als je jouw speelse onbevangenheid wilt houden, focus dan niet alleen op het eindpunt, maar geniet eens bewust van de reis ernaar toe. Wat en wie kom je onderweg tegen en hoe wil je die ervaringen gebruiken in jouw ontwikkelproces?

Meer lezen?

Navigeren naar een gelukkige loopbaan? Focus hierop…

Stress-management op het werk? Onzin!

Waarom weerstand zo lekker is

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2024 ElkenTalent

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress