Gelukkig worden… Ook zo druk ermee?

Gelukkig worden… Ook zo druk ermee?

Gelukkig we hebben het bereikt… Er is bijna geen mens meer in dit land te vinden die niet bezig is naar geluk te streven. Sterker nog als je er niet aan werkt, heb je een hoop uit te leggen aan je omgeving. Ongelukkig zijn mag kennelijk niet meer. Je kunt er maar druk mee zijn. En toch, als je tijd wilt besparen, kun je naar mijn mening beter dit doen…

Gelukkig worden als doel op zich?

Zelf zet ik er een groot vraagteken achter, net als Eleanor Roosevelt al eerder deed. Zij was de echtgenote van voormalig president Franklin Delano Roosevelt. Een van haar quotes zegt: ‘Happiness is not a goal…, it’s a by-product of a life well lived.’ En toch lijken we gelukkig worden als een doel te zien.

Veel succes ermee

Ik hoor het mensen te vaak zeggen: ‘Ik wil gewoon gelukkig worden’ Je zou er bijna een bewegende emoji achter zetten met knipperende, dromerige ogen. Persoonlijk heb ik inmiddels de neiging er behoorlijk scheel bij te gaan kijken. En soms doe ik dat dan ook om de humor en relativering erin te gooien. Wil je geluk nastreven? Nou, veel succes ermee. Niet cynisch bedoeld, dat dan weer niet, maar wel om mensen wakker te schudden op wat ze nu werkelijk zeggen. Overigens is het niet zo dat ik mensen niet graag gelukkig zie. Laat dat duidelijk zijn. Sterker nog, ik zal alles uit de kast trekken om mensen weer happy te zien.

De gelukkige medewerker

Ook werkgevers lijken zich massaal te storten op dit fenomeen. Op queeste naar de heilige graal. In dit geval de gelukkige medewerker. Nu hoop ik altijd dat dit is ingegeven door goed werkgeverschap. En ik ken ook een directeur die zo begaan is met zijn personeel, dat hij niet alleen een van zijn managers een coachtraject had aangeboden, maar ook diens vrouw. Die voorbeelden kom ik echter niet vaak tegen.

Happiness Officer

Ook zijn er steeds meer werkgevers die gaan werken met een Happiness Officer. Jazeker! Wat hij of zij doet? Kort gezegd, dit is iemand die een werkomgeving gaat creëren die het geluk en welzijn van medewerkers verbetert. Gelukkige medewerkers gaan namelijk happy zijn op de werkvloer, zodat ze minder snel ziek worden of minder snel het bedrijf zullen verlaten. De trainingen over geluk en gelukkig worden, schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt weer een zoveelste verdienmodel te worden als we niet uitkijken naar wat nu werkelijk belangrijk is. En naar mijn mening is dat medewerkers faciliteren, zodat zij zingeving kunnen ervaren. Doe je dat goed, dat geeft dat als uitkomst een gevoel van geluk en welbevinden. Elk mens blijft in wezen zelf verantwoordelijk voor zijn geluksbeleving en welbevinden. In voor- en tegenspoed.

Gelukkig worden is geen quick-fix

Heel fijn dus wanneer een werkgever een werkomgeving wil creëren waar personeel gefaciliteerd wordt op zingeving, maar dat is iets anders dan verbeteren van geluk en welzijn. Ik juich het toe wanneer de focus nog meer komt te liggen op een leven lang ontwikkelen in een veilige omgeving. Vooral juich ik het toe wanneer medewerkers vanuit autonomie hun werk kunnen doen met de talenten en kwaliteiten die ze hebben. En als ik het dan helemaal mag zeggen… Ik gun het iedereen te werken en te leven in vertrouwen en in goede verbinding met anderen, privé en zakelijk. Dat geeft een basis om je gelukkig te kunnen voelen. En dit is ook precies waar het om gaat.

Voor gelukkig worden is geen quick-fix voor handen. Dat is, soms zelfs een leven lang, leren wat jou wel of niet gelukkig maakt. Daarvoor in beweging komen en ernaar handelen, zijn al mooie stappen in de richting van geluksbeleving. Die stappen worden heel mooi uitgelegd in deze video door geluksprofessor Meike Bartels (hoogleraar en biologisch psychologe) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

‘Happiness is an inside job’

Voor mij is geluk de uitkomst van zinvol bezig zijn in je (werk)leven. Juist wanneer je zingeving ervaart, heb je het gevoel dat je ertoe doet, dat je jouw toegevoegde waarde kunt bijdragen. Dan creëer je, zoals Eleanor al zei, het bijproduct ‘geluk’. Gelukkig worden is niet iets om na te streven in zichzelf. Daar druk mee zijn, lijkt verloren tijd. Diverse onderzoeken wijzen allang uit dat het streven naar gelukkig worden, zelfs ongelukkig maakt.

Van jezelf zijn en zingeving ervaren word je het gelukkigst. Mag daarin ook ruimte blijven om je van tijd tot tijd ongelukkig te voelen. Juist het contrast van ongelukkig zijn, hebben we nodig om te weten wat niet voor ons werkt. Ook dat is informatie. Het biedt ons de kans uit te reiken naar hoe we ons (werk)leven ook anders kunnen inrichten, namelijk met meer zingeving vanuit de mens die je wezenlijk bent. Happiness is an inside job.

Lees ook:
Navigeren naar een gelukkige loopbaan
3 basis ingrediënten voor werkgeluk
NWO en Meike Bartels over de invloed van genen op geluk