Potentieel zit in je 🔏 Je hoeft het alleen nog te uiten 🗣📝

Potentieel zit in je 🔏 Je hoeft het alleen nog te uiten 🗣📝

Gisteren hadden we weer even contact via WhatsApp. Het gaat goed met Carin. Gelukkig wel, want dat is wel eens anders geweest. Ze geeft me een update en ik ben oprecht trots op haar en de wijze waarop ze met haar potentieel omgaat. “Ik wil nog een blog schrijven dit weekend, maar ik ben even inspiratieloos over welk onderwerp,” zeg ik. “Doe het over mij,” roept ze heel spontaan. “Over dat jij al heel snel mijn potentieel zag en dat ik dit nog niet serieus nam. Mijn verhaal kan anderen ook aanmoedigen in hun loopbaan.”

Geheimhouding en vertrouwelijk

Zelf ben ik terughoudend in het vertellen over mijn loopbaankandidaten en wat zij meemaken. Ik vind het namelijk niet op mijn weg liggen, iets over hen publiekelijk te vertellen. Dat kunnen ze prima zelf. Bovendien houd ik me graag aan de gedragscode van Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals. Daarin wordt opgeroepen tot geheimhouding en plicht tot vertrouwelijke behandeling, wat ik ten volle onderschrijf en naleef. En toch… met deze uitnodiging van Carin maak ik jullie deelgenoot van haar verhaal.

Mijn ontmoeting met leerkracht Carin

Ik zie haar nog binnenkomen op ons eerste, oriënterende, gesprek. Haar kritische houding, rondkijkend met ogen waarin de overlevingsdrang was af te lezen. De angst voor baanverlies, het verstikkende gevoel van gevangen te zijn in een werkomgeving waar ze niet tot haar recht kwam. Ze voelde de bui al hangen. Op deze basisschool was geen plaats meer voor haar als leerkracht. Teveel regels, procedures, hiërarchie en vooral te weinig ruimte voor een creatieve, doelmatige aanpak waar het kind werkelijk mee geholpen zou zijn. “Ik denk dat ze van me af willen,” zegt Carin, “maar ik ben kostwinner en heb twee zoontjes waarvoor ik goed wil zorgen. En toch… Ik moet ook bekennen dat ik het onderwijssysteem op deze manier gewoon zat ben.”

Onderwijssysteem

Nu ik dit schrijf, doet het me denken aan een artikel in het Financieel Dagblad dat ik dit eindejaarsweekend las over Jaap Winter. Hij is onlangs afgezwaaid als bestuursvoorzitter van de Vrije Universiteit en is op missie om de maatschappelijke rol van ondernemingen weer in evenwicht te brengen met wat mensen waardevol vinden. Jaap sluit aan bij Carins eerdere ervaring in het onderwijs… ‘We zijn een verantwoordingsmachine geworden. Kwaliteit van onderwijs wordt alleen nog met toetsbare dossiers en verslagen vastgesteld, met een zogeheten kwaliteitswaarborgingssysteem. Het gaat niet meer over de kwaliteit van de docent.’

Potentieel wil geuit worden

Carins vermoeden wordt bewaarheid. In goed overleg nemen zij en haar werkgever afscheid van elkaar. Opluchting en onzekerheid wisselen elkaar af. Samen gaan we aan de slag om haar loopbaan een nieuwe wending te geven. En dat is keihard werken aan jezelf om weer klaar te zijn voor de volgende loopbaanstap. Carin gaat eerst door een stuk rouwverwerking heen van wat haar is overkomen. Ze neemt verantwoordelijkheid voor eigen gedrag en keuzes in haar leven. Verwerkt haar emoties en leert van haar struikelblokken een opstap te maken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

In de loop van dit proces blijkt Carin ook nog eens ondernemend en creatief te zijn. Ze heeft in die tijd zelfs een site waarop ze haar eigengemaakte en gerestaureerde houtproducten en tassen verkoopt, maar waar ze niet van kan rondkomen. Uiteindelijk blijkt haar grootste fascinatie de Nederlandse taal te zijn. Daar speelt ze mee. Het gaat haar moeiteloos af. “Jij ben schrijfster,” zeg ik tegen haar, als ze maar doorgaat over leerkracht zijn of ‘echte’ ondernemer worden. “Dat is waarvoor je volgens mij in de wieg gelegd bent.” Ze kijkt me verrast aan, maar kan het nog niet serieus nemen. Twee nieuwe struikelblokken werpen zich bij Carin op: (1) zichzelf nog niet als schrijver kunnen zien en (2) financiële zekerheid.

Geld kan verkrampen

Ik heb het vaker gezien. Geld kan verkrampen, iemand verlammen. Niet voor niets ben ik voorstander van een basisinkomen. Mensen zullen zich dan vrij genoeg voelen om hun eigen zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bovendien valt de tweedeling weg van betaald (salaris) en onbetaald (uitkering) werk hebben. Te vaak ontmoette ik mensen die keuzes maakten waarbij geld leidend werd. En uiteindelijk wordt het een lijden, wanneer zij zichzelf erin verliezen. Geld is en blijft een middel. Weliswaar een belangrijk en zeker niet te bagatelliseren middel, maar geen doel op zich. Tenzij je misschien beurshandelaar wilt worden?

Van struikelblok naar opstap

Het voordeel van een loopbaanontwikkelproces is dat je niet alleen je loopbaan, maar eerst ook jezelf onder de loep neemt. Wat is nu werkelijk belangrijk voor je en wat wil jij graag betekenen en bijdragen in jouw omgeving. Zo ook Carin. Zij ontdekt dat zij ondertussen genoeg creativiteit, ondernemerschap en eigenwaarde heeft opgebouwd om te kunnen vertrouwen op het genereren van voldoende inkomen. Ze voelt aan alles dat haar tijd gekomen is om uiting te gaan geven aan wie zij wezenlijk is. Nieuwe gedachten beginnen te komen. ‘Schrijven?… Ja… dat is wel wat mij moeiteloos afgaat. Schrijven en spelen met taal doe ik graag. Daar wil ik zeker mijn lezers en toehoorders mee verblijden.’

Potentieel mag ook vorm krijgen in kleine stappen

Wanneer de struikelblokken als opstap gaan dienen, breekt de tijd aan van ‘het hoe’ in het loopbaanproces. Hoe ga je jouw potentieel zodanig vormgeven, dat je er een bestaan van kan opbouwen? Een bestaan waarvan je al gaandeweg kunt genieten. Zowel in het uiten van je competenties, als van wie jij bent als mens, als van het inkomen wat je ermee genereert.

Het komt voor dat loopbaankandidaten die stap als te groot ervaren en daarom niet in beweging kunnen komen. Ik vraag ze dan altijd om ter plekke een spagaat te maken. Verschrikt kijken ze me dan aan. Meen je dat nou serieus? Zeker meen ik het serieus, ga je gang! Niemand die dat lukt natuurlijk, op een enkele geoefende danser na misschien. Tegelijkertijd is het meteen een uitnodiging om die spagaat te laten voor wat het is en vooral te erkennen dat kleine stappen nemen naar je uiteindelijke loopbaandoel ook helemaal prima is. Bovendien veel comfortabeler, terwijl je toch je grenzen verlegt en tegelijkertijd beweging genereert.

Lef hebben en durven

Nu komt het erop aan; boor je lef aan en durf te experimenteren. Carin van Wijgerden bleek korte verhalen te schrijven over haar twee kinderen die zij daarin Burgemeester & Wethouder noemt. Ze komt zelf op het idee om die verhalen uit te breiden en te bundelen in een verhalenbundel. Bovendien ontdekt ze een manier om deze daadwerkelijk uit te geven. Ook verdiept zij zich in de wereld van redactiewerk en copywriting, volgt daarin scholing en hoppa de eerste opdrachtgevers komen op haar pad.  De Wet van de Aantrekkingskracht gaat voor haar werken. Onlangs heeft Carin weer een boek geredigeerd. Nu voor Huub Buijssen Mag ik je Geen advies geven?.

Ook komt ze erachter dat ze het onderwijs ondanks alles toch een warm hart toedraagt. Ze wil graag leerlingen verder helpen naar zelfstandige volwassenheid waarin ook zij uit de verf komen. Niet zomaar onderwijs, maar een mbo-school, als Zadkine, waar ze nu docent Nederlands is en ook nog het vak Loopbaan & Burgerschap geeft. Daar begeleidt ze jongeren die met hun potentieel opgeleid worden als vakmensen in de metaal. En die zijn hard nodig gezien de grote vraag op de arbeidsmarkt naar dit vakmanschap.

Stapelbanen

Carin is een voorbeeld van de nieuwe manier van werken. Zij stapelt als het ware diverse banen op elkaar. Niet alleen is ze schrijver/copywriter en docente, maar ook vind je haar terug als mede-oprichter van Studio MieCa met theetuin en een eigen collectie aan diverse soorten thee. Haar ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze kent zichzelf goed genoeg om te weten dat haar creatieve potentieel zich ook wil laten gelden in het werken met haar handen. De Studio biedt hiervoor het podium. Samen met haar compagnon Mieke zit ze alweer bomvol ideeën om verder uit te werken.

Niet zo gek toch dat op mijn wensenlijst voor 2018 staat: theeleuten in de theetuin van Studio MieCa?!

Wil je ook met je loopbaan en/of persoonlijke ontwikkeling aan de gang? Neem dan contact met me op.